Quines al·lèrgies alimentàries poden afectar al meu nadó?

Sou molts els que ens pregunten a la farmàcia sobre com detectar les al·lèrgies alimentàries als vostres fills més petits. És una preocupació molt comú, ja que al voltant del 5% dels nens té o ha tingut una al·lèrgia per algun aliment.

 

Què és una al·lèrgia?

És una resposta desmesurada del sistema immunològic davant de determinades substàncies. Davant d’aquestes substàncies que el mateix organisme considera com a perilloses, pot enviar diferents tipus de resposta que són els coneguts símptomes de les al·lèrgies. Aquests poden ser lleus o greus.

En el cas dels nadons, hem d’estar especialment atents a qualsevol tipus de símptoma o reacció que pugui aparèixer. Les al·lèrgies als aliments són les primeres en aparèixer, a partir dels 6 mesos, és a dir, quan comencem a introduir elements sòlids a la dieta del nostre fill o filla.

 

Quins símptomes han de fer-nos saltar l’alarma?

  • Símptomes que afecten el sistema digestiu: Inflor de la cara, llengua, llavis, ulls; dificultat per tragar els aliments o fins i tot l’aigua; mal abdominal, diarrea, nàusees i vòmits. El problema d’aquests símptomes en concret és que poden confondre’s amb altres quadres com per exemple de gastroenteritis.
  • Símptomes cutanis: Picor, enrogiment de la pell i dermatitis atòpica, molt freqüent en nens petits.
  • Símptomes que afecten el sistema respiratori: Asma bronquial, rinitis i contracció de la musculatura dels bronquis. Tots aquests símptomes causen dificultats per respirar.

 

Una de les respostes més greus de les al·lèrgies alimentàries són les reaccions anafilàctiques: una inflamació generalitzada que afecta diferents parts del cos, com per exemple el coll i la tràquea, afectant greument a la respiració.

És important no confondre amb el xoc anafilàctic, que és una resposta encara més greu: es dóna quan el nostre fill no pot regular la seva pròpia tensió arterial. Aquests dos tipus de respostes a les al·lèrgies requereixen un tractament urgent.

 

Quins són els aliments que presenten més al·lèrgies?

  • Productes lactis
  • Ou
  • Peix
  • Maduixes i préssec
  • Soja
  • Àmplia varietat de fruits secs

És important estar atents i observar al nostre nadó després de donar-li aquests aliments, sobretot si li donem per primera vegada.

 

Al·lèrgia o intolerància?

La intolerància no involucra el sistema immunològic, és a dir, si el nostre petit pateix d’intolerància, vol dir que presenta problemes per digerir aquest aliment en particular. Ho notaràs perquè el seu sistema digestiu es veurà afectat: apareixerà diarrea i malestar.

 

Des de la farmàcia Dorca et convidem a visitar-nos a la farmàcia per qualsevol dubte que tinguis, i recorda que, si és urgent, has de visitar al teu pediatre de confiança!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *